Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » Anders » Striptekenen




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: 11 apr 2006, 16:43 
Offline
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jun 2002, 20:41
Berichten: 6052
Woonplaats: Oegstgeest / Dordrecht
Lineart is geen standaard optie, je kan het beste kiezen voor Grijswaarden (of Greyscale o.i.d.)

_________________
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding


Omhoog 
 Profiel  
 
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: 11 apr 2006, 16:46 
Offline
Suske en Wiske kenner
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 jan 2006, 17:29
Berichten: 534
Bedankt,Ramon!


Omhoog 
 Profiel  
 
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: 11 apr 2006, 17:41 
Offline
DE Suske en Wiske freak!
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jun 2002, 20:59
Berichten: 6219
Woonplaats: Oirschot
Maar je moest zwart wit hebben. Dat is de netste manier om je tekening in te scannen, aldus de grafische wereld... dus heb ik dat maar overgenomen in mijn tut.

_________________
http://www.catawiki.nl/rikki-erik

Nu volledig online te lezen: Afstudeerproject én tevens promotie-stripverhaal voor de studie CMD


Omhoog 
 Profiel  
 
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: 11 apr 2006, 18:20 
Offline
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jun 2002, 20:41
Berichten: 6052
Woonplaats: Oegstgeest / Dordrecht
Niet helemaal waar, dat levert enkel een beter resultaat op in de hogere resoluties (> 600 DPI), daaronder wordt het korreliger dan scannen op grijswaarden en dan zelf tresholden.

_________________
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 23 okt 2013, 14:32 
Offline
Suske en Wiske Megafan
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2013, 14:02
Berichten: 357
Rikki - Erik schreef:
Waar moet je al rekening mee houden bij het tekenen?

Om helemaal bij het begin te beginnen zorg je dat je op wit papier werkt en dat de lijntjes zwart zijn. Dan krijg je het mooiste resultaat. Potloodstrepen gum je weg.



Het scannen

Dan is het geval klaar voor onder de scanner. Zorg dat het keurig recht er onder ligt, en dan scannen maar met de methode Line-art (oftewel lijntekeningen). Je kan meestal ook kiezen uit Kleurenfoto, Zwart-Wit foto etc.

Het scannen kan op een resolutie van 300 dpi. Dat is niet al te belastend voor je computer tijdens het inkleuren, en als je het laat drukken is de kwaliteit toch altijd lager dan 300 dpi!



Eerst omzetten naar grijswaarden voor...

Als je tekening al niet is geopend in photoshop, dan doe je dat alsnog. Ik heb de Nederlandse versie van Photoshop, dus probeer het zelf maar een beetje te vertalen naar het Engels.

Je zorgt er eerst voor dat je lijntekening omgezet wordt van bitmap naar grijswaarden. Dat doe je door bij het menu Afbeelding bij modus naar grijswaarden te gaan.



...het maken van een kopie van de lijntekening

Je ziet in de gereedschapsbalk 2 grotere vakken, meestal zijn deze zwart en wit gekleurd, en staat de 1 voor de ander. Klik eerst linksonder op een verkleinde weergave van het zwarte en witte vak, dan rechtsboven om ze te verwisselen. Wit staat nu hoogstwaarschijnlijk boven.

Nu ga je naar het menu selecteren, vervolgens naar kleurbereik, daar de tolerantie instelt op 200, zorgen dat in het schuifmenutje het item 'kleurmonsters' staat geselecteerd, daarna klikken op ok.

Een gedeelte van je tekening wordt geselecteerd.

Ga nu weer naar het menu selecteren, en kies nu voor de optie selectie omkeren

Klik nu bij bewerken op kopiëren.

Ga nu bij het menu Selecteren naar de optie Deselecteren



Omzetten naar RGB kleur

Voordat je gaat plakken zorg je eerst dat de lijntekening wordt omgezet naar RGB-kleur. (Voor drukken wordt de optie CMYK-kleur gebruikt, maar dat laat ik buiten beschouwing) Dat doe je door bij het menu Afbeelding bij modus RGB-kleur aan te klikken.



Voordat je begint met inkleuren...

Ga je eerst hetgeen wat je gekopieerd hebt, plakken. Dit doe je door in het menu bewerken op plakken te klikken.

Nu vertoont je beeldscherm geen kuren, het beeld staat er inderdaad dubbel op!

Door de afbeelding sterk te vergroten (vergrootglas bij het gereedschapsmenu) (zodat je de pixels, de vierkantjes ziet) kun je met het verplaatsingsgereedschap (rechtsboven in het gereedsschapsmenu) zorgen dat beide tekeningen precies boven op elkaar liggen. Is dit gebeurd en je verkleint de tekening weer, (dubbelklikken op het handje) dan zie je als het goed is dezelfde lijntekening weer, met net ietsje dikkere lijntjes.

Ga nu naar het menu Venster en klik daar op Lagen tonen.

Er verschijnt een nieuw venstertje waarin je Laag 1 en achtergrond ziet staan. Klik hier op achtergrond, en sluit het venster weer.



Het inkleuren

De voorbereidingen zijn het goede begin voor het halve werk zoals je straks zult zien. Je kunt beginnen met inkleuren.

Klik op de witte vakje in het gereedschapsmenu en ga daar eens met de schuifbalk spelen. Je zult zien dat iedere kleur daar wel te vinden is. Door stomweg te klikken op de kleur die je wilt (in dat grote meerdergekleurde vierkant klikken dus) en dan op ok te klikken heb je een kleur uitgekozen.

Je gaat nu op zoek naar het emmertje in het gereedschapsmenu. Deze staat aan de rechterkant, als 6e van boven. Normaal staat hier het symbool voor verloop, maar door de muis daar lang ingedrukt op te houden verschijnt er een menutje waar je het emmertje in kan vinden. Alle onderdelen in je tekening die je met die kleur in wilt kleuren klik je nu aan.



Wat gebeurt er?

Af en toe kan het zijn dat er meer wordt ingekleurd dan dat je hebt aangeklikt. Door middel van het potlood, (rechts, vierde van boven in het gereedschapsmenu) kun je de gebieden 'sluiten'. Teken maar eens een gesloten rondje met het potlood, en klik daarin met het emmertje, en je zult zien dat alleen het rondje wordt opgevuld. Heb je dus een bepaalde locatie op je tekening waar er een gat zit in het gebied, dan wordt er dus meer ingekleurd als dat jij wilt! Zorg er dus met het potlood voor dat je die gebieden sluit. De dikte van het potlood kun je onder de menubalk instellen bij penseel.



Ben je klaar?

Klik nu bij het menu Laag op één laag maken



Veel suc6!



Erik Strijbos


waarmee doe je de afbeelding scannen?


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 23 okt 2013, 20:07 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jul 2002, 19:19
Berichten: 5296
een scanner? :D


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 24 okt 2013, 14:41 
Offline
Suske en Wiske Megafan
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2013, 14:02
Berichten: 357
dentom schreef:
een scanner? :D


joh! maar ik bedoel, met wat voor soort scanner.


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 24 okt 2013, 14:47 
Offline
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jun 2002, 20:41
Berichten: 6052
Woonplaats: Oegstgeest / Dordrecht
Dat maakt eigenlijk niet echt uit, met de simpelste scanners kan je vaak al een prima resultaat krijgen als beginner :) Vaak kunnen printers ook scannen.

Denk aan zoiets:

Afbeelding

_________________
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 24 okt 2013, 19:03 
Offline
Suske en Wiske Megafan
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2013, 14:02
Berichten: 357
[quote="Ramon"]Dat maakt eigenlijk niet echt uit, met de simpelste scanners kan je vaak al een prima resultaat krijgen als beginner :) Vaak kunnen printers ook scannen.

Denk aan zoiets:

bedankt voor de info. ik heb thuis een printer die dat kan dus alleen nog photoshop instaleren. (alleen lukt dat helaasd niet maar ik blijf volhouden!)


Omhoog 
 Profiel  
 
 Bericht Geplaatst: 18 dec 2014, 11:09 
Offline
Bezoeker
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 dec 2014, 10:32
Berichten: 7
Handige tutorial(s)! Ik ga het snel eens uitproberen


Omhoog 
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Forumoverzicht » Anders » Striptekenen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling